Geneva Grand Prix 2013
MBTelecom câştigă pentru a doua oară Marele Premiu la Geneva
Firma MBTelecom SRL, în parteneriat cu Centrul Est European pentru Cercetare Aplicativă Integrată (CEECAI) a expus la ediţia 41 a Salonului de Invenţii şi Produse Noi de la Geneva, ca unicat mondial revendicat de România, singurul scanner de avioane din lume - RoboScan 2M Aeria.
Un film realizat de noi, despre acest produs poate fi accesat pe Youtube®
La propunerea domnului profesor Radu Munteanu de la Universitatea Tehnică din Cluj, această realizare tehnologică de excepţie a colectivului nostru a fost evaluată de un juriu internaţional, somităţi ale comunităţii ştiinţifice şi tehnologice mondiale şi a fost considerată cea mai bună invenţie din competiţie, adjudecând pentru România, din nou, după 4 ani, Marele Premiu al celei mai prestigioase competiţii de inventică şi produse noi din lume. De remarcat că firma MB Telecom este singurul concurent care a reuşit să adjudece Marele Premiu de două ori în istoria de 41 de ani a Salonului de Invenţii de la Geneva.
Invenţia românească, prezentată de MBT ca un prototip funcţional, a stârnit un val uriaş de interes în rândul juriului, al vizitatorilor şi al celorlalţi expozanţi, dar şi în rândurile participanţilor la o conferinţă internaţională despre terminalele aeroportuare, în curs de desfăşurare în aceeaşi perioadă la Geneva, care s-au deplasat în corpore (peste 90 de directori de aeroporturi din toată lumea) şi au vizitat standul nostru fiind impresionaţi de nivelul tehnologic strategic şi operaţional al acestui produs fără concurenţă.
La Marele Premiu de anul acesta se adaugă încă o prestigioasă distincţie şi anume Premiul Internaţional al Presei ce a fost acordat unei alte invenţii aparţinând MBT şi anume SRS- un sistem revoluţionar destinat securizării bancomatelor în vederea prevenirii furturilor de informaţii stocate pe cardurile bancare.
Standul MBT organizat impecabil pe o suprafaţă de 200 de m.p. a atras atenţia la Geneva, fiind vizitat de personalităţi de rang înalt din zona militară şi a securităţii transfrontaliere şi aeroportuare din Elveţia, SUA, Argentina, Israel, Germania, Franţa, Mexic, Turcia, Libia şi alte ţări interesate de acest produs care va revoluţiona securitatea aviatică.
Produsul Roboscan Aeria este o tehnologie unică în prezent în lume care poate radiografia în cateva minute fuzelajul şi aripile unui avion, cu scopul de a identifica orice obiecte de contrabandă sau ameninţare aflate la bord sau ascunse în cavităţile tehnice ale avionului.
Ca aplicaţie militară, scannerul poate diagnostica în timp foarte scurt şi aparatele de zbor mitraliate, cu scopul de a determina rapid dacă acestea mai pot zbura în deplină siguranţă sau necesită intervenţii urgente.
La realizarea acestui produs de mare complexitate a lucrat timp de 4 ani un colectiv interdisciplinar coordonat de Mircea Tudor, preşedinte al MBTelecom SRL şi al CEECAI, colectiv care cuprinde peste 20 de specialişti în fizică nucleară, electronică industrială, software, automatizări, acţionări hidraulice, structuri mecanice, tehnica automobilului, transmisie şi procesare de date, etc. dintre care nominalizăm doar câţiva într-o ordine aleatoare:
- Constantin Sima care a creionat ideea de bază a soluţiei tehnice
- Doru-Petru Munteanu, responsabil integrare proiect
- Nicuşor Bîrsan, Ovidiu Popovici şi Emil Studineanu, proiectare şi realizare imagistică
- Radu Tudor, responsabil realizare prototip
- Emil Mieilică, responsabil IT şi dezvoltare software
- Andrei Iacobiţă, proiectare şi realizare soluţii de automatizare
- Sergiu Semenescu şi Nelia Giurescu, design şi multimedia
- Emil Axinte şi Zsolt Papp, proiectare mecanică
Investiţia în cercetare a depăşit 8 milioane de euro şi deschide calea unor proiecte noi de cercetare pentru explorarea întregului potenţial de soluţii tehnologice şi arii de aplicaţii în cadrul unei familii de produse cu marcă FABRICAT ÎN ROMÂNIA.